Oavsett om du inte gillar att städa eller känner dig nedtyngd av tanken av att ordna upp ditt hem, är svaret att göra ett städschema för hemmet. Ett städschema är ett organiserat sätt att städa huset. Du behöver inte tänka på vad som ska städas idag, imorgon eller nästa månad. Checklistan kan peka ut områdena som behöver hanteras en viss dag och vad för typ av städning som behöver göras.
Städschema för hela hemmet
När du skapar ett städschemat, så identifiera vilka sysslor som behöver göras dagligen, veckovis, månadsvis och per säsong. Bryt ned städuppgifterna till hanterbara sysslor som är grupperade enligt hur ofta de behöver göras.
Daglig städning
1. Ordna upp din säng. Varför inte bädda sängen så fort du kliver upp? Då behöver du inte tänka på det igen resten av dagen.
2. Diska. Smutsig disk kan attrahera alla möjliga sorters insekter beroende på var du bor. Bakterier kan också föröka sig på smutsig disk.
3. Rensa upp. Lämna inte saker utströdda överallt. Städa och plocka upp dem allteftersom. Om du har barn, säg till dem att plocka upp sina leksaker eller målerimaterial efter användning. Böcker bör läggas tillbaka till rätt hylla. Kläder och skor bör inte användas som dekoration i huset. Om du vill kan du schemalägga att detta göra precis innan lunch, middagen och innan det är dags att lägga sig.
4. Ta ut soporna. Rensa ut soptunnorna dagligen för att förhindra obehagliga dofter och för att hålla insekter borta.
Veckosysslor. Gör dessa samma dag i veckan.
1. Dammsug och skura golven. Du bör utföra dessa uppgifter efter varandra. Välj en dag när det är minst aktivitet i huset. Glöm inte köksgolvet.
2. Dammsug mattor och filtar. De bör dammsugas varje vecka och oftare där folk rör sig mycket. Om någon lider av allergi, bör du eventuellt göra detta oftare än en gång i veckan.
3. Damma av. Detta bör dammas av ordentligt: hyllor, bordsskivor, lister, hörn, ovansidan på dörrar, hörn, möbler, bildramar, fönsterbrädor och takfläktar.
4. Polera trämöbler. Använd trä poleringsmedel tillsammans med en luddfri trasa för att få tillbaka glansen på dina trämöbler.
5. Rengör köket. Se till att kylen, mikron och andra apparater torkas av. Sanera även bänkarna.
6. Rengör badrummet. Ta ut duschdraperiet om du har det och släng det i tvättmaskinen. Skrubba badrumsgolvet, väggar, toalettlocket, handfatet och badkaret. Glöm inte att torka av armaturer och badrumsspegeln.
7. Byt och tvätta sänglakanen. Det bör göras varje vecka.
8. Rengör fönsterna. Det går bra att använda gamla nyhetstidningar och vatten för att billigt göra rent fönsterna. Du kan dock använda vanlig fönsterputs om budgeten räcker.
9. Tvätta och stryk dina kläder. Ditt tvättschema beror faktiskt på hur många som bor i huset. Ju färre antal människor, ju färre behöver du tvätta. Om någons kläder är fläckiga, applicera genast ett fläckborttagningsmedel och tvätta plagget.
Månadsstädning
Dessa är sysslor som kan göras en gång i månaden.
1. Gör rent kylen. Torka insidan av kylen och kasta ut gammal mat.
2. Rengör ugnen. Använd ett ugnsrengöringsmedel för att ta bort ingrodda matrester. Om din ugn används sällan, kan du flytta denna syssla till säsongssysslorna.
3. Dammsug soffan. Om din soffa har ett överdrag eller avtagbara kuddfodral, tvätta dem. Din soffa drar åt sig smuts och damm så dammsug den en gång i månaden.
4. Tvätta gardiner. Gardiner är dammagneter. Se till att tvätta dem åtminstone en gång i månaden.
5. Andra saker: Byt luftfilter, kontrollera batteriet i brandlarm, rengör lamparmaturer, torka av dörrar, gör lite trädgårdsarbete etc.
Säsongsstädning
Dessa kan göras efter en längre period. De görs vanligtvis en gång i kvartalet, två gånger per år eller en gång per år.
1. Städa ut garderober, skafferier och byråer. Identifiera saker som kan doneras, återvinnas, återanvändas eller kastas. Städa också ur ditt garage.
2. Dammsug madrasser. Förutom det bör du även vända madrasserna. Instruktioner för hur det ska göras finns på madrassens lapp.
3. Tvätta kuddar och dynor. Torka sedan dina kuddar.
4. Andra saker: Rengör väggar, golvlister, rännor, tak, utemöbler, takfläktar, ventiler och mer därtill.
Städschemat ovan är inte skrivet i sten. Varje städschema är personligt och beror på storleken och utformningen av hemmet, om du har djur, ditt personliga schema, och andra personers schema som kan hjälpa dig med dessa sysslor. Utveckla ditt egna dagliga, veckovis, månadsvis och säsongsvis städschema. Du kan skriva in dem i din kalender. För månadsvis och säsongsvis städning, använd en elektronisk kalender för att påminna dig om när en uppgift kommer. Hemstädning är inte nödvändigtvis roligt. Däremot, genom att bryta ned dessa uppgifter till hanterbara delar, blir städuppgifterna mindre skrämmande och mer genomförbara.
Smarta städtips på Lokalvård i Stockholm